انواع روش های زیبایی دندان ها
درمان های ترمیمی گاها به سمتی می روند که بیمار می خواهد زیبایی ظاهری دندان هایش را نیز اصلاح کند. اما آیا انجام این کار برای همه افراد ضروری است یا فقط یک گزینه انتخابی محسوب می شود؟
در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع روش های زیبایی دندان ها بپردازیم در صورت تمایل با ما همراه باشید.
تمامی روش هایی که پزشکان برای زیبا سازی دندان ها انجام می دهند عبارتند از:
- ارتودنسی
- لمینت دندان
- کامپوزیت دندان
- بلچینگ دندان
- ایمپلنت دندان
- جرم گیری دندان
- مینا کاری دندان
- لاک سفید کننده
- ماسک دندان
- پل دندان
- روکش دندان
ارتودنسی
یکی از شایع و معروف ترین روش هایی که برای زیبایی دندان انجام می دهند، ارتودنسی است. این روش برای تمامی سنین توصیه می شود اما نتجیه گیری از روش ارتودنسی در سنین پایین سریع تر است. هدف از انجام ارتودنسی حل مشکلات دندان های نامرتب، صاف شدن دندان ها، حل فاصله میان دندان ها، جفت شدن دندان ها روی هم و اصلاح موقعیت فک است. در این روش پزشک با استفاده از ابزارآلات مخصوص مانند سیم، بند، براکت، برسین و … موقعیت دندان ها را اصلاح می کند.
لمینت دندان
لیمنت دندان جزو رایج ترین روش هایی است که امروزه در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش با استفاده از پوسته های شیشه ای و ظریف لمینت که دارای استحکام بالایی هستند، سطح رویی دندان پوشیده می شود. این روش نه تنها موجب سفیدی دندان می شود بلکه مشکلات دندان های نامرتب، فاصله زیاد بین دندان ها و ترک خوردگی آن ها را هم نیز برطرف می کند. روش لمینت امکان انجام جرم گیری را دارد.
انواع لمینت ها
در حالت کلی لمینت ها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:
- سرامیکی
- کامپوزیتی
کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان یک روش جایگزین مناسب برای دندان هایی است که بر اثر ضربه دچار خورد شدگی شده اند. این روش دارای دو مزیت نسبت به آمالگام نقره است:
- همرنگ دندان است.
- آمالگام دارای عنصر جیوه است که برای سلامت دندان مناسب نیست.
کامپوزیت دندان برای پرکردگی های کوچک توصیه می شود، زیرا در پرکردگی های بزرگ احتمال زودتر فرسوده شدن آن ها بیشتر است.
بلچینگ دندان
بلچینگ یک روش سفید کننده دندان است که در آن از مواد شیمیایی مانند پروکسید هیدروژن یا پروکسید کاربامید که دارای خاصیت سفیدکنندگی هستند، استفاده می شود. با انجام بلچینگ زردی و کدری دندان ها از بین می رود.
نحوه انجام این روش به اینگونه است که پزشک ابتدا مواد را بر روی دندان ها قرار می دهد و سپس با استفاده از انرژی لیزر یا انرژی حرارتی، لکه های روی دندان را از بین می برد. بلچینگ در خانه و هم در مطب انجام می شود. این روش از لحاظ اقتصادی نسبت به لمینت ارزون تر است و همچنین جزو روش های بی خطر محسوب می شود.
ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان جزو یکی از پرهزینه ترین و جدید ترین روش های زیبایی سازی دندان است. هدف از انجام این روش، جایگذاری دندانی جدید، بدون تغییر در ساختار آن است. ایمپلنت یک روش جراحی دهانی محسوب می شود.
نحوه انجام این روش به اینگونه است که پزشک ابتدا یک ایمپلنت از جنس تیتانیوم در استخوان فک قرار می دهد و پس از بهبودی لثه و فک، abutment ( اباتمنت را بعد از کار گذاشتن تنه اصلی روی ایمپلنت برای حفظ و نگهداری پروتز بکار می برند) رو جایگذاری می کنند.
جرم گیری دندان
این روش برای از بین بردن جرم های دندان که با مسواک زدن و مصرف فلوراید از بین نمی رود، مورد استفاده قرار می گیرد. برای انجام جرم گیری از ابزار های مخصوص مانند التراسونیک و اسپری آب استفاده می کنند. این روش جزو روش های درمانی بدون درد است. لازم است که بدانید هر فرد می تواند هر 6 ماه یکبار جرم گیری را انجام دهد اما انجام آن سالی یک بار برای هر فرد الزامی است.
لاک سفید کننده
لاک سفید کننده دندان برای از بین بردن لکه های زرد مورد استفاده قرار می گیرد. این لاک شامل مواد سفید کننده از جمله زایلیتون، پروکساید و فلوراید است.
نحوه استفاده از لاک دندان به این صورت است که ابتدا فرد دندان های خود را مسواک می زند و سپس از لاک استفاده می کند، پس از 15 دقیقه می تواند دهان خود را شست و شو دهد.
پل دندان
پل کردن دندان یک روش درمانی برای بی دندانی محسوب می شود. هنگامی که یک دندان که بین دو دندان دیگر قرار دارد بی افتد، دندان های کناری را پایه در نظر می گیرند و جای خالی دندان وسط را پر می کنند. به این روش بریج کردن دندان هم نیز می گویند. جنس دندان میانی می تواند از طلا و آلیاژ باشد.
روکش دندان
روکش به عنوان آخرین راه کار برای حفظ و نگهداری تاج دندان مورد استفاده قرار می گیرد. برای انجام این روش باید به دو نکته خیلی مهم توجه کرد، نوع روکش و در حالت کلی آیا دندان نیاز به روکش دارد یا خیر؟
هدف از انجام روکش دندان، محافظت از دندان های تخریب شده است. نحوه انجام این روش به گونه است که دور تا دور دندان به دلیل ایجاد فضا برای قرار گرفتن روکش و ضخامت آن بر روی دندان تراشیده می شود؛ به همین خاطر ضخامت بافت دندانی کاهش می یابد. در مواقعی که از دیگر روش های درمانی و زیبا سازی نتوان استفاده کرد، پزشک متخصص اقدام به روکش کردن دندان ها می کند.
آیا برای اصلاح طرح لبخند لازم است تمام دندان ها تحت درمان های زیبایی قرار بگیرند؟
در مجموع به تعداد دندانی که دیده می شود، بستگی دارد مثلا 6 دندان یا 8 دندان. برخی اوقات دهان هایی که بازتر است تا 10 دندان هم در هر فک قابل انجام است.
تعداد دندان بیشتر بستگی به انتخاب رنگ از سمت بیمار دارد، وقتی که کسی به دندانپزشکی زیبایی مراجعه می کند و خواهان تغییر رنگ بر روی دندان هایش نیست و دندان های جلویش دچار بد فرمی یا بهم ریختگی است، دندانپزشک می تواند به طور محدود فقط بر روی این دندان ها کار کند و الزامی نیست که سایر دندان ها درگیر شوند.
اما در صورتی که بیمار کوچکترین تغییر رنگی بر روی دندان هایش بخواهد، لازم است دندانپزشک بر روی حداقل 8 یا 10 دندان کار زیبایی انجام دهد تا دندان ها با هم هماهنگی داشته باشند زیرا ناهماهنگی در رنگ دندان ها موجب نازیبایی هم می شود.
در انتخاب رنگ دندان ها چه فاکتورهایی باید در نظر گرفته شوند؟
در مورد انتخاب رنگ دندان ها، مقوله ای که لازم است دندانپزشک به طور کامل رعایت نماید، خواسته بیمار است یعنی این موضوع کاملا سلیقه ای است.
اما پزشک می تواند بیماران را در انتخاب رنگ دندان ها راهنمایی کند و نمونه رنگ ها را به بیماران نشان دهد تا خودشان به نتیجه نهایی برسند.
اما در سایر موارد مانند طراحی دندان ها، فرم، سایز، موقعیت و چیدمان دندان لازم است پزشک تصمیم بگیرد که در نهایت هم با توجه به خواسته های بیمار است یعنی کار به صورت استاندارد با در نظر گرفتن انتظارات بیمار انجام می شود. مثلا ممکن است ابتدا یک دندان به صورت نمونه توسط پزشک درست شود و در صورت تایید بیمار بر روی بقیه دندان ها هم کار زیبایی انجام شود.
عمل زیبایی دندان برای چه کسانی ممنوع است؟
یکی از مسائل مهم پس از اصلاح طرح لبخند بحث رعایت بهداشت دندان ها است. عمدتا کسی که از نظر بهداشتی ضعیف است، دندان هایی ندارد که قابلیت زیبا سازی داشته باشد. قطعا تخریب زیاد دارد و شرایط ایده آلی برای کار زیبایی و اصلاح طرح لبخند ندارد، مگر اینکه تغییراتی رخ دهد و بیمار شرایط بهداشتی خود را تغییر دهد که در بسیاری مواقع این اتفاق می افتد.
حتی زیبایی دندان ها ممکن است سبب شود بیمار وضعیت ظاهری خود را بهتر از قبل کند در نتیجه اعتماد به نفس بیشتری داشته باشد.
آیا کامپوزیت کردن دندان ها باعث پوسیدگی آنها می شود؟
به شرط آنکه دندانپزشک، کار زیبایی دندان ها را به درستی انجام داده باشد، جای هیچ گونه دغدغه و نگرانی نیست.
پس از کامپوزیت ونیر لازم است همانطور که قبلا دندان ها مسواک زده می شد، باید ادامه داده شود که در این صورت نباید دغدغه ای از پوسیده شدن دندان های زیر لامینیت یا کامپوزیت داشته باشید.
فقط نکته ای که لازم است بدانید این است که هر شب باید به طور صحیح مسواک زده شود و روش مسواک زدن به گونه ای باشد که با زاویه مشخص، مسواک را از سمت لثه به سمت پایین دندان ها حرکت دهید، این کار به خصوص در نواحی که کار زیبایی دندان ها انجام شده باید انجام گیرد، یقه های کار که زیر لثه قرار گرفته نواحی بسیار جرم گیری هستند و کافی است 1 تا 2 شب مسواک نزنید تا از جرم پر شود و در هنگام مسواک زدن از آن نواحی کمی خون بیاید که به علت تجمع جرم در آن ناحیه است.
پس از عمل زیبا سازی دندان ها، هر چند وقت یکبار باید به دندان پزشک مراجعه شود؟
بسته به نوع عمل زیبا سازی دندان ها لازم است بیمار به صورت دوره ای برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کند.
برای کامپوزیت ونیرها لازم است هر 6 ماه یا سالی یکبار پالیش برای دندان ها انجام شود زیرا کامپوزیت ها کمی جرمگیر هستند و با لامیینت های سرامیکی تفاوت دارند.
لامینیت های سرامیکی به دلیل اینکه در لابراتورها تحت حرارات کوره قرار می گیرند، بسیار کمتر جرمگیر هستند اما برای کامپوزیت ها حداقل سالی یکبار باید پالیش انجام شود.
بین ونیر کامپوزیت و لامینیت های سرامیکی کدام را انتخاب کنم؟
در حالت کلی دندانپزشک باید تشخیص نهایی را بدهد که کدام عمل زیبا سازی دندان ها برای بیمار مناسب تر است. مثلا بیماری که سایز دندان های کوچکی دارد به هیچ وجه کاندید مناسبی برای انجام کامپوزیت دندان نیست چون دائما کامپوزیت از آن جدا شده و نیاز است برای چسباندن به متخصص دندانپزشکی زیبایی مراجعه کند. همچنین دندان هایی که مینا ندارند، دچار سایش های شدید شده اند یا افرادی که دچار دندان قروچه هستند نباید کامپوزیت دندان انجام دهند. در چنین شرایطی لامینیت های سرامیکی یا روکش های کامل برای شخص پیشنهاد می شود.
دندان هایی هم که دچار تخریب های بیشتری هستند بهتر است برایشان روکش زیبایی گذاشته شود که در اصل محافظ دندان به حساب می آید.
از چه سنی می توان عمل زیبا سازی دندان ها را انجام داد؟
از زمانی که دندان ها هیچ حرکتی نداشته باشند که معمولا با رویش دندان عقل این اتفاق می افتد، عموما بین 18 تا 20 سالگی، می توان عمل زیبایی دندان ها را انجام داد.
کلام آخر
عمل زیبا سازی دندان ها علاوه بر زیبایی و رفع تخریب دندان ها موجب زیبایی بیشتر چهره و افزایش اعتماد به نفس می شود. روش های بسیاری وجود دارد که ما به بررسی چند نمونه آنها پرداختیم.