ترمیم دندان

آنچه می خوانید...

همه مامی دانیم بخش زیادی از زیبایی چهره وابسته به داشتن دندان هایی زیبا است. مفهوم زیبایی یکی از مهم ترین موضوعاتی است که از سالیان بسیار دور مطرح بوده است. به طور مثال در صده گذشته بسیاری از افراد دندان هایشان را با طلای زرد زیبا می کردند اما در عصر حاضر زیبایی معنای دیگری پیدا کرده است. اما چگونه می توان دندان هایی زیبا و بدون پوسیدگی داشت؟ در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با یکی از روش های درمانی و زیبایی دندان، ترمیم دندان آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

ترمیم دندان چیست؟

عدم وجود دندان در صورت مشکلات بسیاری برای فرد به وجود می آورد از جمله ایجاد فرورفتگی ها در صورت، عدم تلفظ مناسب کلمات، نداشتن خنده ای زیبا و دلنشین، مشکلات جویدن غذا و کاهش اعتماد به نفس. بنابراین مراجعه به دندانپزشکی زیبایی و رسیدگی منظم به دندان ها اثرات مطلوبی روی فرد دارد.

ترمیم دندان

ترمیم دندان که با نام پرکردگی دندان نیز شناخته می شود. ابتدا بخش های پوسیده دندان توسط دندانپزشک زیبایی جدا می شود و با موادی مانند آمالگام و کامپوزیت پر می شوند. در ترمیم دندان بنا به تشخیص پزشک ممکن است از بی حسی موضعی نیز استفاده شود. در واقع در این روش قسمت های پوسیده دندان توسط دریل برداشته می شوند و حفره ای تشکیل می شود که در نهایت توسط مواد پرکننده پر می شود.

چه زمانی نیاز به ترمیم دندان داریم؟

برای تشخیص بهتر دندانپزشک از وضعیت دندان روش های مختلفی وجود دارد. در بعضی موارد که دندان نیاز به سفید کردن داشته باشد، دندانپزشک از روش های مختلف سفید کردن دندان مانند بلیچینگ استفاده می کند.

روش های معاینه برای ترمیم دندان پوسیده

برای دندان هایی که به پوسیدگی دچار شده اند روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم:

معاینه ظاهری دندان

یکی از نشانه های پوسیدگی دندان، تغییر رنگ آن است. اما لازم است بدانید که همه تغییر رنگ هایی که رخ می دهد نشانه پوسیدگی دندان نمی باشد. اکسپلور یک وسیله ای است که دندانپزشکان اغلب برای پیدا کردن پوسیدگی های احتمالی از آن استفاه می کنند. جالب است بدانید مینای دندانی که سالم باشد سفت است و تحمل فشار این دستگاه را دارد؛ اما مینای دندان پوسیده نرم است و در صورت اصابت دستگاه اکسپلورر به مینای دندان کمی به آن می چسبد. اگر میزان فشار این دستگاه بر دندان زیاد باشد ممکن است دندان های سالم هم آسیب ببینند. همچنین این دستگاه می تواند میزان باکتری های دهان را افزایش دهد، این خود عامل مهمی برای پوسیدگی محسوب می شود.

رنگ مخصوص تشخیص پوسیدگی

رنگ های مخصوصی وجود دارد که برای تشخیص پوسیدگی از آن استفاده می کنند. این رنگ ها قابلیت این را دارند که تنها به قسمت های پوسیده دندان بچسبند.  

تصویربرداری با اشعه ایکس

یکی دیگر از روش هایی که برای تشخیص پوسیدگی دندان از آن استفاده می شود، تصویربرداری با اشعه ایکس است. این عکس ها می توانند پوسیدگی های موجود در مینای دندان، عاج دندان و در جایی که دندان ها به هم می رسند را نشان دهند. استفاده از این دستگاه و  عکس ها برای تشخیص پوسیدگی های کوچک در قسمت های بالایی دندان ها بسیار کاربرد ندارد. موادی که برای ترمیم یا پر کردن دندان از آن استفاده می شود از نشان دادن قسمت های پوسیده شده جلوگیری می کند.

استفاده از فلورانس لیزر

با انجام این روش می توان تغییرات ناشی از پوسیدگی را مورد بررسی قرار داد. این روش به ویژه برای حفره ها و شکاف های سطح بالایی دندان آسیا مورد استفاده قرار می گیرد. تنها دلیل پر کردن دندان را نمی توان پوسیدگی آن دانست. دلایل مختلف دیگری نیز وجود دارد که عبارتند از:

  • دندان های شکسته و ترک خورده
  • فرسوده شدن دندان به دلیل دندان قروچه
  • استفاده از دندان برای باز کردن وسایل های مختلف

روش های ترمیم دندان پوسیده

در حالت کلی دو روش برای ترمیم دندان وجود دارد که عبارتند از:

روش های ترمیم دندان پوسیده

ترمیم مستقیم

نحوه انجام این روش به گونه ای است که ابتدا پوسیدگی دندان برداشته می شود یا به اصطلاحی دندان برای انجام روش های ترمیمی آماده می شود. دندانپزشکان روش های مختلفی برای ترمیم کردن دندان دارند. به طور مثال گلاس یا رزین اینومر می توانند گزینه مناسبی برای پر کردن قسمت های نزدیک به ریشه و یا مناطقی تحت فشار باشند.

ترمیم غیر مستقیم

نحوه انجام ترمیم دندان به روش غیر مستقیم این گونه است که در جلسه اول قسمت های پوسیده دندان خارج و سپس قالبی از دندان تهیه می شود. ماده ترمیمی در آزمایشگاه ساخته و در جلسات بعد در دهان بیمار قرار داده می شود. قرار گیری این ماده به گونه ای است که به دندان بیمار می چسبد. در بعضی موارد این مواد در قسمت تاج دندان قرار داده می شود؛ یعنی در قسمتی واقع می شود که در هنگام جویدن بیشتر تحت فشار است. به همین خاطر دندانپزشکان از مواد مقاوم تری استفاده می کنند. اما قسمت هایی که تحت فشار نمی باشند مانند حفره های درونی دندان از فلز طلا، سرامیک یا زرین استفاده می شود.

انواع مواد ترمیمی

برای ترمیم دندان مواد های مختلفی وجود دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از:

  • مواد فلزی مانند آمالگام و طلا و …
  • مواد همرنگ مانند کامپوزین و گلاس و …
  • اینله و اٌنله
  • مواد پرکننده موقت مانند پانسمان

پر کردن دندان با کامپوزیت بهتر است یا آمالگام؟

برای پاسخ به این سوال بهتر است ابتدا مزایا و معایب هرکدام از روش ها را بررسی کنیم:

مزایای آمالگام

مهم ترین مزیت آمالگام ماندگاری بالای آن است به طوری که در صورت مراقبت های صحیح بین 10 تا 15 سال ماندگاری دارد. معمولا دندانپزشک زیبایی برای پر کردن دندان های آسیا و پرکردگی های وسیع از آمالگام استفاده می کند. همچنین امالگام به خوبی جلوی نفوذ باکتری ها را به بخش های عمقی دندان می گیرد.

 معایب آمالگام

مهم ترین ایراد آمالگام رنگ تیره آن است که برای برخی افراد ناخوشایند است. همچنین دندان های برخی افراد پس از ترمیم دندان با این ماده تا مدتی نسبت به سرما و گرما حساسیت دارد.

 معایب کامپوزیت

استحکام کامپوزیت دندان نسبت به آمالگام کمتر است در نتیجه این ماده معمولا برای دندان های آسیا استفاده نمی شود. همچنین در صورت پر شدن دندان ها با این ماده معمولا پس از مدتی ترک های ریزی در بین کامپوزیت و دندان ها به وجود می آید که باعث نفوذ باکتری ها و پوسیدگی مجدد دندان ها می شود. ایراد دیگر این ماده ایجاد حساسیت در دندان ها به هنگام جویدن است که نسبت به آمالگام حساسیت بیشتری ایجاد می کند.

مزایای پر کردن دندان

پر کردن دندان با کامپوزیت دارای مزایای مختلفی است که شامل موارد زیر می شود:

  • با استفاده از دستگاه های مخصوص که نوری خاص از خود ساتع می کنند مواد ترمیمی سریع سفت می شود.
  • امکان شکل دهی به کامپوزیت برای دندانپزشکان در مقایسه با مواد دیگر بسیار راحت تر است. به همین خاطر پزشکان می توانند بهتر فرم نهایی را به شکل دندان اصلی در بیاورند.
  • میزان بروز آلرژی به مواد کامپوزیت در مقایسه با مواد دیگر کمتر است.
  • خاصیت قابل چشمگیری که مواد ترمیمی کامپوزیت دارد، عایق حرارتی بودن آن است. یعنی کامپوزیت سرما و گرما را منتقل نمی کند.
  • مواد کامپوزیت به دلیل هم رنگ بودن آن با دندان اصلی دارای زیبایی بیشتری است.
  • برای پر کردن دندان باکامپوزیت نیاز نیست ک سطح دندان خیلی تراشیده شود.

مراقبت های پس از ترمیم دندان

نکات مهمی وجود دارد که رعایت کردن به آن ها بسیار مهم است. این نکات عبارتند از:

  • دندان ترمیم شده ممکن تا چند روز نسبت به ضربه و سرما و گرما حساس باشد که طبیعی است و با گذشت زمان بهبود می یابد.
  • رعایت بهداشت دهان دندان ضروری است.
  • پس از گذشت 24 ساعت بیمار می تواند از غذاهای جویدنی استفاه کند.
  • بعد از ترمیم به مدت 2 ساعت نباید از مواد غذایی غیر مایعات استفاه کرد.

نتیجه گیری

در این مقاله به بررسی ترمیم دندان با ماده آمالگام و کامپوزیت پرداختیم. در مجموع می توان نتیجه گرفت که ترمیم دندان با آمالگام برای دندان های عقبی که برای جویدن اهمیت بیشتری دارند مناسب تر است ولی برای دندان های جلویی کامپوزیت ماده پرکننده بهتری است زیرا باعث حفظ زیبایی دندان ها می شود. همچنین به این نکته توجه کنید که برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها هر 6 ماه به بهترین دندانپزشک زیبایی جهت معاینه مراجعه کنید.

صفار هرندی

دکتر مجتبی صفار هرندی

دکتر مجتبی صفار هرندی،ایشان متولد 1353 در تهران هستند.ایشان تحصیلات متوسطه خود را در دبیرستان البرز تهران گذرانده اند و سال 79 از دانشگاه سراسری ایران فارغ التحصیل شده اند. شروع فعالیت حرفه ای خود را از سال 1383 در تهران، با راه اندازی 2 کلینیک تخصصی و فوق تخصصی دندانپزشکی بطور شبانه روزی بنام های سیرنا و کلینیک دکتر هرندی و یک مطب تخصصی بنام خودشان با انجام کلیه خدمات ارتودنسی، لامینیت و جراحی زیبایی دندان و … شروع کردند.

یک پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *