عمل بینی یا ارتودنسی؛ کدام اولویت دارد؟ یکی از دغدغههای اصلی افرادی که به دنبال بهبود ظاهر و عملکرد بینی خود هستند، تعیین زمان مناسب برای انجام جراحی بینی و ارتودنسی است. بسیاری از افراد این سوال را مطرح میکنند که آیا میتوان این دو عمل را همزمان انجام داد یا اینکه یکی از آنها باید قبل از دیگری انجام شود؟ عوامل مختلفی مانند نوع ناهنجاری دندانی، شدت انحراف بینی و اهداف بیمار در تصمیمگیری نهایی موثر هستند. در این مقاله، به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت و به سوالات شما در مورد ارتباط بین ارتودنسی و جراحی بینی پاسخ خواهیم داد.
عمل جراحی بینی همزمان با ارتودنسی امکانپذیر است؟
به طور کلی، انجام همزمان این دو روش ممکن است، اما تداخلاتی نیز وجود دارد که باید مد نظر قرار گیرند. ارتودنسی با تغییر موقعیت دندانها و فکها، بر شکل و موقعیت لبها و در نتیجه، بر تناسب کلی صورت، از جمله بینی تأثیر میگذارد. به همین دلیل، برای دستیابی به نتیجهای هماهنگتر و جلوگیری از هرگونه تداخل در نتایج، بهتر است جراحی بینی پس از تثبیت موقعیت دندانها و فک صورت گیرد. مهم است قبل از هرگونه تصمیمی، حتما با بهترین دندان پزشک و جراح بینی مشورت کنید تا از مناسب بودن این روش برای شما اطمینان حاصل کنید.
ابتدا ارتودنسی کنیم یا جراحی بینی ؟
تصمیمگیری در مورد ترتیب انجام ارتودنسی و جراحی بینی، تاثیر مستقیمی بر نتیجه نهایی و هماهنگی اجزای صورت شما خواهد داشت. همانطور که گفتیم به طور کلی، متخصصان دندانپزشکی، انجام ارتودنسی دندان را قبل از جراحی بینی توصیه میکنند. دلیل این امر آن است که ارتودنسی با تغییر موقعیت دندانها و فکها، بر فرم لبها و زاویه آنها با بینی تاثیرگذار است. بنابراین، اگر ابتدا ارتودنسی انجام شود، جراح بینی میتواند با در نظر گرفتن تغییرات ایجاد شده در ساختار صورت، به نتیجهای طبیعیتر و هماهنگتر دست یابد.
فاصله بین عمل بینی و ارتودنسی باید چقدر باشد؟
مدت زمان دقیق بین پایان درمان ارتودنسی و جراحی بینی به عوامل مختلفی مانند شدت مشکل ارتودنسی، نوع جراحی بینی و نظر متخصص ارتودنسی و جراح بستگی دارد. به طور معمول، بهتر است حداقل شش ماه تا یک سال پس از پایان درمان ارتودنسی، برای جراحی بینی اقدام کرد تا اطمینان حاصل شود که تغییرات ایجاد شده در ساختار فک و دندانها تثبیت شدهاند.
مشکلات احتمالی ارتودنسی همزمان با عمل جراحی بینی
ارتودنسی و جراحی بینی هر یک به تنهایی میتوانند به بهبود زیبایی و عملکرد صورت کمک کنند، اما انجام همزمان یا نزدیک به هم این دو درمان ممکن است مشکلاتی به همراه داشته باشد.
- هر دو درمان، به ویژه ارتودنسی، میتوانند ساختار استخوانی و نرم بافتهای صورت را تغییر دهند. این تغییرات میتوانند بر تناسب بینی با سایر اجزای صورت تأثیر بگذارند و نتیجه جراحی بینی را تحت الشعاع قرار دهند.
- مشکلات تنفسی ناشی از انحراف بینی یا سایر اختلالات بینی، میتوانند بر وضعیت فک و دندانها تأثیر بگذارند و به ناهنجاریهای دندانی منجر شوند. بنابراین، درمان هر یک از این مشکلات بدون در نظر گرفتن دیگری، ممکن است نتیجه مطلوبی نداشته باشد.
- ارتودنسی با تغییر موقعیت دندانها، میتواند بر شکل و موقعیت لبها و دیگر اجزای صورت نیز تأثیر بگذارد. این تغییرات، بر تناسب بینی با لبها و در نهایت، بر نتیجه جراحی بینی تأثیرگذار خواهد بود.
- یکی دیگر از مشکلات ارتودنسی همزمان با عمل بینی، طولانی شدن دوران نقاهت است که ممکن است عوارضی بر سلامتی فرد بگذارد.
قبل از اتخاذ تصمیم در مورد زمانبندی این درمانها، مشاوره با هر دو متخصص ارتودنسی و جراحی بینی ضروریست تا از تداخلات احتمالی و مشکلات آینده جلوگیری شود. همچنین، ارتودنسی میتواند بر زوایا و ابعاد بینی تأثیر بگذارد، از جمله تغییر در عرض و طول بینی، که باید در نظر گرفته شود تا به نتایج بهینه دست یافت.
جراحی همزمان فک و بینی
افرادی که با مشکل اوربایت مواجه هستند، باید ابتدا جراحی فک را انجام دهند، زیرا در این ناهنجاری، فک بالا نسبت به فک پایین جلوتر قرار دارد و این اصلاح اولیه برای دستیابی به نتایج مطلوب در جراحی بینی ضروری است. انجام همزمان جراحی فک و بینی توصیه نمیشود، چرا که تغییر در موقعیت فک میتواند تأثیرات قابلتوجهی بر بینی داشته باشد و ممکن است پس از اصلاح فک، نیازی به جراحی بینی نباشد. بنابراین، پیش از هر اقدام جراحی بینی، اصلاح ناهنجاریهای فکی باید به طور کامل انجام شود و مشاوره با متخصصان برای تعیین زمان مناسب هر درمان ضروری است.