یکی از خطرناک ترین بیماری هایی که ممکن است فرد به آن مبتلا شود بیماری های لثه است. گاهی اوقات فرد ممکن است پس از مسواک زدن در ناحیه لثه خود دچار خونریزی شود یا بی دلیل دچار بوی بد دهان شود. این موارد از علائم بروز بیماری لثه است که در صورت بروز آن ها باید حتما به دندانپزشک مراجعه کرد. به نوعی از التهاب های لثه بیماری های لثه می گویند. این بیماری ها اغلب از عفونت باکتری ها سر چشمه می گیرد. بیماری های لثه باید سریع درمان شوند که اگر به درمان آن ها توجهی نشود ممکن است فرد دچار عفونت خطرناکی شود. به این بیماری ها عفونی خطرناک پریودنتیت می گویند. بیماری های پریودنتیت باعث از بین رفتن دندان ها می شود.در این مقاله می خواهیم اطلاعاتی در رابطه با بیماری های لثه در اختیار شما بگذاریم.با ما همراه باشید.
انواع بیماری های لثه
در حالت کلی بیماری های لثه به دو دسته تقسیم می شوند.
علل بیماری های لثه
قبل از هرچیزی لازم است که در رابطه با اسکولوس صحبت کنیم. اسکولوس به فاصله بین لثه و دندان می گویند. این فاصله می تواند فضای بسیار مناسبی برای تجمع باکتری ها باشد. در ادامه به برخی از علل بروز این بیماری ها می پردازیم.
پلاک دندان
به لایه نازکی از جرم دندان که از باکتری تشکیل شده است پلاک دندان می گویند. پلاک دندان به صورت مداوم با مرور زمان بر روی سطح دندان تشکیل می شود. تارتار به لایه ای ضخیم شده این جرم ها می گویند که اگر به اصلاح آن توجه نشود به مرور زمان ضخیم تر می شود.
آبسه دندانی
در بعضی مواقع ممکن است بر اثر بیماری های لثه، دندان فرد از لثه جدا شود. البته این اتفاق زمانی می افتد که اگر به درمان بیماری لثه توجه نشود. بر اثر این اتفاق بافت های نرم اطراف دندان آسیب می بییند. عفونت لثه اگر پیشرفت کند ممکن است دندان را از بین ببرد و در نهایت فرد مجبور به کشیدن دندان شود.
علائم عفونت لثه
عفونت لثه دارای علائم مختلفی است که برخی از رایج ترین آن ها عبارت است از:
- تورم
- قرمزی
- درد
- تحلیل لثه
- طعم بد دهان
دلایل ابتلا به عفونت لثه
بیشتر بیماری های لثه به دلیل عدم رعایت بهداشت فضای دهان اتفاق می افتد. در این نوع از بیماری ها باکتری هایی بر روی دندان ها زندگی می کنند که عامل اصلی پلاک های دندان هستند. این باکتری ها التهاب لثه را باعث می شوند. این التهاب در بیشتر افراد دردی ایجاد نمی کند اما می تواند به مرور زمان اثرات جبران نا پذیری را برای سلامت دندان ها به همراه داشته باشد. در مراحل اولیه ی التهاب لثه می توان تنها با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن التهاب دندان را کاهش داد.التهاب لثه در صورت عدم درمان به موقع پیشرونده بوده و به ساختارهای زیرین سرایت می کند. همچنین ممکن است استخوان را تخریب کرده و دندان ها را نابود کند.
از شایع ترین دلایل ابتلا به این بیماری عبارت است از:
- سیگار کشیدن
- کمبود ویتامین c
- سرطان
- خشکی دهان
- استرس زیاد
- تغییرات هورمونی مانند دوران قاعدگی، بارداری، یائسگی و …
عوامل خطرزا بیماری های لثه چیست؟
عوامل مختلفی می توانند سبب ایجاد بیماری های لثه شونداما خطرزا ترین آن ها عبارتند از:
- تغییرات هورمونی در زنان
- برخی بیماری ها مانند سرطان و دیابت و ایدز
- مصرف داروهایی مانند دیلانتین که جریان بزاقی را کاهش می دهند
- سیگار کشیدن
- بالارفتن سن
- رژیم غذایی نامناسب
بیماری های لثه علت بسیاری از بیماری های خطرناک
وجود پلاک های میکروبی و بیماری های لثه از عوامل خطرساز برای بیماران قلبی است که دچار گرفتگی رگ های قلب هستند. بیماری های لثه احتمال گرفتگی رگ های قلبی را می تواند تا دو برابر بیشتر کند و دلیل این موضوع آن است که هرچه التهاب بیشتر باشد باکتری هایی که وارد خون می شوند نیز به مراتب بیشتر خواهد شد. با بیشتر شدن تعداد باکتری ها احتمال ارترواسکلروزیس که نوعی بیماری رگ های خون رسان قلب است بالاتر رفته و خون رسانی به بافت قلب سخت تر خواهد شد. در این بیماری رگ های قلب ضخیم می شوند و فرد بیش از سایرین در معرض حملات و سکته های قلبی قرار می گیرد.
علائم بیماری های لثه
بسیاری از افراد ممکن اند به بیماریهای لثه مبتلا شده باشند اما خبر نداشته باشند. علائم این بیماری ها در هر شخض متفاوت است که برخی از رایج ترین آن ها عبارت است از:
- تورم لثه ها
- قرمزی لثه ها
- خونریزی در ناحیه لثه
- تحلیل رفتن لثه ها
- لق شدن دندان ها
- بوی بد دهان
- بروز حساسیت
- درد
- تشکیل درد در فاصله بین دندان و لثه
پیشگیری از بیماری های لثه
برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های لثه نیاز است تا بهداشت دهان و دندان تا حد ممکن رعایت شود. برای این منظور رعایت نکات زیر ضروری است:
دندان ها و لثه های خود را به طور مرتب مسواک بزنید و از نخ دندان برای تمییز کردن بین دندان ها استفاده کنید. استفاده از دهان شویه برای ضدعفونی کردن محیط دهان ضروری است.
هر سه ماه یک مرتبه مسواک خود را عوض کنید تا دندان ها به پلاک دچار نشوند.
اگر دچار خونریزی لثه هستید می توانید از مسواک ها با الیاف نرم استفاده کرده و در صورت تشخیص دندان پزشک خود از دهان شویه های کلرهگزیدین استفاده بفرمایید.
به طور مرتب هر شش ماه یک مرتبه برای معاینه و جرم گیری دندان های خود به دندانپزشک مراجعه کنید و در صورت بارداری یا دیابت حتما دندانپزشک خود را مطلع کنید. این شرایط می تواند مقاومت در برابر بیماری های لثه را سخت تر کند.
هرچند وقت یکبار لثه های خود را در آیینه چک کنید تا تغییر رنگ و بافت لثه اتفاق نیفتاده باشد.
تشخیص بیماری های لثه
تشخیص بیماری های لثه بر عهده متخصص دندانپزشکی می باشد. دندانپزشک برای تشخیص این بیماری ها از یک خط کش کوچک برای بررسی لثه ها استفاده می کند. از کاربردهای مهم این خط کش می توانیم به تشخیص هر نوع عفونت احتمالی اشاره کنیم. پاکت های موجود در اطراف دندان هاهم از این طریق مورد بررسی قرار می گیرند. همچنین در بعضی موارد برای تشخیص دندانپزشک دستور انجام عکسبرداری با اشعه ایکس را می دهد.
اگر دارای علائم خطرزا از این بیماری هستید حتما به بهترین دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک با تشخیص بهتر می تواند مشکل را شما را حل کند. با تشخیص درست دندانپزشک می تواند شما را به یک پریودنتیست معرفی کند.
درمان بیماری های لثه
درمان اولیه بیماری های لثه رعایت بهداشت دهان و دندان است. اما لازم است بدانید که برای درمان این بیماری ها روش های مختلفی وجود دارد. همچنین با حذف سیگار می توان به بهبودی این بیماری ها کمک کرد. علاوه بر رعایت این موارد روش های دیگه ای مانند مصرف آنتی یوتیک ها و جرم گیری دندان ها برای درمان این بیماری ها وجود دارد.
جرم گیری دندان
برای از بین بردن پلاک های به وجود آمده بر روی دندان ها باید از روش جرمگیری دندان استفاده کرد. با انجام جرمگیری سخت می توان تارتارهای به وجود آمده را از بین برد و قسمت های عفونی لثه را درمان کرد. همچنین با استفاده از لیزر هم می توان عمل جرم گیری را انجام داد.
داروها
علاوه بر جرم گیری بامصرف موارد زیر می توان به درمان بیماری های لثه کمک کرد.
- استفاده از دهانشویه های قوی که حاوی آنتی بیوتیک و کلورکسیدین باشند.
- مصرف آنتی بیوتیک های خوراکی
- مصرف دوکسی سیکلین
اگر بیماری های لثه را درمان نکنیم چه می شود؟
عدم درمان به موقع بیماری های لثه می تواند باعث گسترش التهاب شده و استخوان فک و بافت های لثه را تحت تاثیر قرار دهد. عوارض عدم درمان به موقع بیماری لثه شامل آبسه ی لثه، پریودنتیت و دهان خندقی می باشد. همچنین علاوه بر بیماری های گفته شده عوارض بیماری های لثه می تواند انواع بیماری های قلبی و سکته های مغزی را نیز شامل شود. در برخی از مواردتاثیر بیماری های لثه بر روی بیماری های ریوی نیز دیده شده است.
سوالات متداول
معمولا افراد بالای 40 سال و کسانی که به مصرف سیگار اعتیاد دارند بیشتر درمعرض ابتلا به این بیماری هستند.
جراحی لثه انواع مختلفی دارد که رایج ترین آن ها عبارت است از:
• جراحی فلاپ لثه
• لثه برداری
• جراحی ترمیم لثه
برای درمان آن حتما باید به یک متخصص ریشه مراجعه کنید. در بعضی موارد لازم است که درمان ریشه دندان انجام داد.
مصرف دخانیات و سیگار می تواند اثرات برگشت ناپذیری بر سلامت لثه بگذارد. کسانی که سیگار می کشند بیش از افراد عادی در معرض عفونت های لثه قرار دارند.
بله اما با توجه به مهارت دندانپزشک و سلامت عمومی بدن بیمار شدت و گستردگی این التهاب می تواند متفاوت باشد.